A kőszegi szőlőtermelés és borkészítés története a 13. századra vezethető vissza, 1279-ben Kőszegi Iván és Miklós grófok már szőlőkről és pincékről egyaránt rendelkeztek. A 14. században, az Anjouk uralkodása idején Kőszeg az egyik legjelentősebb borkereskedő városok közé tartozott. A tájegység 2000. június 13. óta tartozik hivatalosan a Soproni borvidékhez. A körzetet nagyjából 300 hektáron hét település alkotja: Bozsok, Cák, Csepreg, Felsőcsatár, Kőszeg, Lukácsháza és Vaskeresztes.

Kőszegi Borok

A kőszegi borvidék leginkább a vörösborairól ismert, a legnépszerűbb fajták a kékfrankos, a blauburger, zweigelt és a merlot.

Hazánkban a Kékfrankos a legtöbbet telepített szőlőfajta, ám ezen belül is ezen a vidéken vannak a legnagyobb ültetvények. A bor több ízű lehet, a borászattól és a termőterülettől függően, de általában jellemző rá egy friss, gyümölcsös vagy fűszeres íz. A fajta sok háziasítás alapjául is szolgál, egyik alapja például az egri bikavérnek. A kékfrankos rosék  paradicsomos ételek, tészták, pizzák, és húsos-zöldséges fogások remek kísérői, míg a testesebb, érleltebb változatok sült húsokhoz és vadéletek passzolnak a leginkább.  

A Zweigelt osztrák eredetű vörösborszőlő, amelyet a huszadik század elején a Kékfrankos és a Szent Lőrinc keresztezésével hoztak létre. Ízében a piros gyümölcsök, a cseresznye, a meggy dominál. Az ételek közül a padlizsán, a gomba, a paradicsom, az érleltebb sajtok, a libából, kacsából, vadmadarakból, borjúból készült húsok ajánlottak hozzá.

A Blauburger a Portugieser (oportó) és a Kékfrankos kereszteződésével nemesített fajta, amely Ausztriából került Magyarországra. A borokra a mély szín, ugyanakkor könnyedebb aroma a jellemző. Tökéletesen illik a hétköznapi ételekhez, mint a sült húsok, bográcsban készült ételek, a lecsó vagy a rakott krumpli. 

A Merlot francia eredetű bor, Magyarországon főleg az Egri, a Villányi és a Dél-Balatoni borvidéken gyakori. A Kőszeg környéki Merlot-t friss erdei gyümölcsös íz jellemzi. 

A borok változatossága mellett Kőszegen és környékén a programokban és a városi hagyományokban is nagyban alapoznak a borra és a szüreti időszakra.

Programok: szüreti fesztiválok 

Az ősz a Kőszegi borvidéken is a szüretek és szüreti mulatságok időszaka, szeptemberben Bozsokon, Cákon, Lukácsházán és Kőszegen is szerveznek szüreti fesztivált, amelynek keretein belül nem csak borkóstolásra van lehetőség, a kilátogatókat számos más gasztronómiai és kulturális program várja. 

A Kőszegi borút 2004-ben jött létre, célja a város és környékén található szőlőterületek, pincék és borok bemutatása. A borút útvonala: Kőszeg – Cák – Velem – Bozsok – Felsőcsatár – Vaskeresztes. Ezt végigjárva a borkóstolás mellett meg lehet nézni a bozsoki kastélyt, vagy éppen a műemlékvédelem alatt álló cáki zsúpfedeles pincesort is. 

Kőszegen, a központban található a Kőszegi Borok Háza, ahol bemutatják a kőszegi borkultúrát, a helyi szőlő- és bortörténetet, és persze megkóstolható a borút pincészeteinek borkínálata is.