Szent Márton útja Szombathelyről vezet a franciaországi Tours-ig és célja bemutatni Szent Márton életének és kulturális örökségének kiemelkedő helyeit. Ezzel Magyarország egyik legkülönlegesebb zarándokútja, amelynek egyes szakaszai bejárható Kőszeg környékén. 

Szent Márton 316-ban született a Savariában, a mai Szombathelyen. Egy katonai tribunus fiaként tizenöt éves korában  katonának állt, de kitűnt a Római Birodalom katonái közül a betegek és a szegények iránti részvétével. Tizennyolc éves korában Amiens-ben egy didergő koldusnak adta a fele köpenyét, majd álmában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására kereszténnyé lett, elhagyta a katonai pályát, és térítő útra indult. 371-ben tiltakozása ellenére, Tours püspökévé választották, hittérítő munkának szentelte magát, életét csodák és gyógyulások kísérték.

A Szent Márton-út két a szent születési helyét Szombathelyet köti össze Tours városával, hol a sírja található. A fő útvonal, amely még nincs mindenhol jelezve, Magyarországot, Szlovéniát, Olaszországot és Franciaországot érinti, és közel 2500 kilométer hosszú.  Az útvonal magyarországi főszakasza Szombathelytől Kercaszomorig tart. Az északi útvonal Szlovákián, Csehországon és Németországon keresztül vezet Toursba és érinti Kőszeget is. Az út Szombathelyről indul, a Csömöte-hegyen, majd Kőszegdoroszlón és Pogányokon keresztül érkezik a Jurisics várhoz, összesen nagyjából 15km.  

Kőszegdoroszlón a községházától vezet a sárga jelzés Kőszeg felé, az ellenőrző pont a Szent Márton templom. 

További információk a Szent Márton zarándokútról: 

Üdvözöljük | Via Sancti Martin (viasanctimartini.hu) 

Tours-i Szent Márton útja | KULTURÁLIS ÚTVONALAK MAGYARORSZÁGON (kulturalisutvonalak.hu)