Vas megye és a Szombathelyi járás székhelye, Magyarország egyik legrégibb városa, melyet a nyugat királynőjének is neveznek, és bővelkedik látnivalókban.

Főtér

Szombathely háromszögletű főtere a 13. században alakult ki. A teret hangulatos klasszicista, barokk és eklektikus stílusban épültek övezik, A téren álló Szentháromság-szobrot, a 18. században emeltek az 1711-es pestisjárvány áldozatainak emlékére.

Kámoni arborétum


A Kámoni Arborétumot a város északi részén találjuk, a város központjától kb. 4 km-re. A park első fáit Sághy Mihály (1820-1875) ültette az 1860-as években, és azóta számos példánnyal gyarapodott a kert. Az arborétum területe 27 hektár, amelyen mintegy 3200 fa- és cserjefaj, illetve -fajta él. Különösen látványos a növényzet a tavaszvégi hónapokban. A kert rendkívül gazdag díszfa-, díszcserje-, valamint lágyszárú gyűjteménye az év minden időszakában látogatható.
További információk: https://skanzen.savariamuseum.hu/main.php

Csónakázó-tó és Skanzen

Az egykori bányagödrökből kialakított tó a város egyik legszebb látnivalója. A tó közepén még egy mesés szigetet találunk (sétautakkal), amit két oldalról egy-egy híd köt össze a parttal. A közelben található a Vasi Múzeumfalu (Skanzen), egy állandó szabadtéri néprajzi kiállítás. Az itteni fő tájegységek 27 községének lakóházai, épületei és eszközei eredeti formájukban tekinthetők meg. A kanyargó kis utcában összesen 39 épületet járhatunk végig, de találkozunk őshonos állatokkal, gyümölcsösökkel és szőlőheggyel is.

Iseum Savarienese Régészeti Műhely és Tárház


A Fő tér közelében található az a régészeti múzeum, aminek helyén az 50-es években az egyiptomi Istennő, Isis templomának maradványait találták meg. A régészeti parkban bepillantást nyerhetünk az egykori Pannonia provincia vallási életébe.
További információk: https://iseum.savariamuseum.hu/

Püspöki palota és a székesegyház


Magyarország egyik legszebb késő barokk (copf) stílusú épülete, a szombathelyi Püspöki Palota 1783-ban készült el. Földszintjén látogatható a Sala Terrena, hazánk első múzeuma, mely az egykori középkori várra épült. Itt láthatók a palotát építtető Szily János püspök által gyűjtött, római korból származó feliratos kövek, melyeket valaha Mátyás király is megcsodált. A terem falait Dorffmaister Savaria antik emlékeit megörökítő freskói díszítik.

A Sarlós Boldogasszony székesegyház (katedrális) a Szombathelyi Egyházmegye fő temploma.


A Mindszenty József téren magasodó székesegyház a város kiemelkedő műemléke, melyet a helyi lakosok ma is előszeretettel neveznek nagytemplomnak. Szily János püspök célratörő programjának és Hefele Menyhért tökéletes tervezésének köszönhetően a 18. század végén Szombathelyen olyan egyedülálló, zárt térkompozíció jött létre, amely közrefogja a püspöki palotát, a székesegyházat, az egykori papi szemináriumot, valamint a templommal szemközti Eölbei-házat. A Székesegyház méreteit tekintve az esztergomi és az egri után a harmadik legnagyobb templom, melynek befogadóképessége 5000 fő. A barokk stílusnak klasszicizmusba hajló monumentális alkotása 1791-1797 között épült, azonban belső díszítése csak 1813-ra fejeződött be.
További információk: https://www.martinus.hu/latnivalok/

Történelmi Témapark


A szombathelyi Történelmi Témapark közel egy hektáron várja kedves látogatóit az antik hadtudományok bemutató-parkjaként. Egyedülálló építményei, eszközei, interaktív állandó kiállítása, megfogható, kipróbálható közelségbe hozza az ókori római legionáriusok mindennapjait. A parkban látható egy korhűen felépített és berendezett római őrtorony is.