A gesztenyefesztiváljáról híres Velem mellett a Kőszeghegyalján található falvak, Cák, Lukácsháza és Gyöngyösfalu is számos látnivalót kínálnak.

Velem – Szent Vid-kápolna

A Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a 589 méter magas Szent Vid-hegy tetején álló kápolna. 3 ezer éve a város állt itt, melynek házait a hegygerinc körüli mesterséges teraszokra építették. A rómaiak őrtornyot emeltek a helyén, mely az egykori Savaria, a mai Szombathely vízellátását biztosító vízvezetéket védelmezte. A honfoglalás előtt éltek itt kelták,
avarok, frankok is. Az első, Szent Vid tiszteletére épült kápolna a 9. században épült. A magyarok földvárat, majd a 13. században kővárat építettek a hegy tetején. Egykori bástyájában 1713-ban Hilerian szerzetes építtetett remetelakot és kápolnát. Az egyhajós épület mai alakját 1859-ben nyerte el.
Részletek: https://kirandulastippek.hu/koszeg-es-szombathely-kornyeke/velem-szent-vid-kapolna

Velem – Hősök kapuja

A község központjában és annak jelképeként számon tartott harangláb és kapu a falut átszelő Szerdahelyi-patak partján épült a világháborúkban elesettek emlékezetére.

Velem – Vízimalom

Kőszegszerdahely határában, de közigazgatásilag már Velemhez tartozik a Réti- vagy Schulter-malom. Helyén már a középkor vége óta vízimalom működött. A jelenlegi épület a 20. század elején épült. A malom mind a mai napig működőképes, jelenleg múzeumként működik.
További információk: www.velem.hu/turizmus/latnivalok#schultermalom

Lukácsháza – Csömötei kilátó

Kőszegdoroszlóról a legkönnyebben megközelíthető kilátópont a 12 méter magas Csömötei-kilátó. A faluból a faluháza előtt balra kell indulni a sárga/piros jelzésen, majd az erdőben tett séta után a sárga jelzést követve lehet eljutni a hegytetőre a szőlősök és présházak között. A kilátóról mesés kilátás nyílik Szombathely környékére és lehetőség van lepihenni, enni az asztaloknál és padoknál.

Gyöngyösfalu – Holdfényliget kalandpark

A rendezett, erdei parkban kötélpályát, kalandpályát is tudunk használni, de aki nem vágyik ennyi izgalomra, az egyszerűen csak sétálhat is a parkban. Az „Alpokalja kalandparkja” elsősorban csoportokat vár, de egyéni látogatók, családok is felkereshetik a számos
kikapcsolódási lehetőséget nyújtó létesítményt.
További információk: www.holdfenyliget.hu

Cák – Pincesor

A híres cáki pincesor boronafalú, zsúpfedeles épületei elsősorban nem bor, hanem gesztenye és gyümölcs tárolására szolgáltak. A pincék többsége a 19. század elején épült, közülük kilenc műemléki védettséget élvez. A pincékben látható prések némelyike pedig a 18 századból maradt fenn.
További információk: https://www.cak.hu/index.php/latnivalok

Bozsok – Sibrik kastély

A bozsoki Sibrik-kastély valószínűleg egy római épület maradványaira épült a 16-17. században, késő reneszánsz-barokk stílusban. Az egykor erődített kastély várfalai részben ma is állnak. A jelenleg kastélyszállóként működő épület mai formáját 1815-ben nyerte el.